Ergotherapie maakt het mensen mogelijk om (opnieuw) dagelijkse activiteiten uit te voeren of deel te nemen aan activiteiten in hun eigen omgeving. Als mensen beperkingen ervaren in de dagelijkse activiteiten die voor hen belangrijk zijn, kan ergotherapie nodig zijn. Een ergotherapeut kijkt vooral naar wat iemand nog wél kan.
De ergotherapeut brengt tijdens een eerste kennismakingsgespk in kaart wat de oorzaak is van het probleem en bekijkt daarna wat er nodig is om het dagelijks handelen te verbeteren. Samen met de patiënt wordt een behandelplan opgesteld. Als het om een kinderbehandeling gaat, worden hierbij de ouders betrokken.
Tijdens de revalidatie zal de ergotherapeut u begeleiden door middel van oefentherapie, voorlichting en instructie om uw zelfstandig functioneren positief te beïnvloeden. Zo nodig zal de ergotherapeut u advies geven in de leefomgeving (bv. thuis, op het werk, dagbesteding of school).
Voorbeelden van ergotherapie zijn:
-
Trainen van arm- en handfunctie, nadat iemand een beroerte heeft gehad.
-
Schrijftraining voor kinderen met motorische en/of aandachtsproblemen.
-
Het aanmeten van handspalken.
-
Advies over hulpmiddelen om beter te kunnen functioneren, denk hierbij aan een aangepaste kinderstoel, loophulpmiddel, rolstoel, woningaanpassingen, een aan- en uittrek hulpmiddel voor de steunkousen etc.
-
Aanpassingen m.b.t. het fietsen en fietstraining.
-
Het oefenen van alledaagse activiteiten waarbij u praktische tips krijgt hoe u uw energie kunt sparen en uw gewrichten kunt ontzien.
-
Advies hoe u uw activiteiten aan kunt passen, als u door een beperking het niet op uw normale manier meer kunt doen.
-
Coaching bij het zo efficiënt mogelijk omgaan met uw (beperkte) energie.
-
Leren omgaan met geheugenproblemen bij uw dagelijkse activiteiten.