Expertiseteam arm en hand bij kinderen

terug

Bij sommige aandoeningen kan het zijn dat de arm en hand niet optimaal gebruikt kunnen worden. Soms zijn de stand en de aansturing van de hand bijvoorbeeld niet optimaal om te kunnen pakken en grijpen.

Ook kunnen nieuwe problemen ontstaan tijdens de groei of kunnen bestaande problemen verergeren. Wanneer bijvoorbeeld er de spanning in de arm en hand hoog is, kunnen vergroeiingen optreden. Dat willen we voorkomen.

Voor wie

Kinderen met een verstoorde arm-handfunctie bijvoorbeeld ten gevolge van een cerebrale parese, niet aangeboren hersenletsel, een spierziekte of een dwarslaesie. Er moet sprake zijn van een actuele hulpvraag of hoge kans op achteruitgang van de handfunctie. Het kan zijn dat het kind al ergotherapie of fysiotherapie heeft maar dat aanvullende expertise nodig is.

Voorbeelden van hulpvragen zijn:

  • Ik kan minder goed typen dan voorheen door spanning in mijn vingers.
  • Ik kan mij niet goed (meer) aankleden doordat ik mijn armen minder goed kan bewegen.
  • Ik kan het stuur van mijn fiets niet goed vastpakken.
  • Ik vind het moeilijk om mijn beker vast te houden als ik iets inschenk.
  • Ik kan mijn gameconsole niet goed (meer) vasthouden.

Werkwijze

De revalidatiearts beoordeelt en indiceert. Gespecialiseerde ergotherapeuten brengen de mogelijkheden en beperkingen in kaart door middel van lichamelijk onderzoek van de arm en hand. De hulpvraag van kind en ouders is hierbij belangrijk. Na het onderzoek vindt, samen met kind en ouders, afstemming plaats met de kinderrevalidatiearts en waar nodig met de orthopedisch instrumentmaker.

Vormen van beleid kunnen zijn:

  • Vervolgonderzoek, denk aan functionele testen zoals de AHA of Melbourne.
  • Oefentherapie (door ergo- of fysiotherapeut), individueel of in een groep.
  • Spalktherapie (vaak in samenspraak met de orthopedisch instrumentmaker, OIM orthopedie).
  • Medicatie in de vorm van bijvoorbeeld spierverslappers.
  • Doorverwijzing naar een specialistisch ziekenhuis of revalidatiecentrum voor bijvoorbeeld een operatie of injecties met botulinetoxine A.

Sommige kinderen komen eenmalig. Andere kinderen worden één- tot tweemaal per jaar opgeroepen voor preventief onderzoek of evaluatie.

Waar

Onderzoek en vervolgafspraken vinden plaats in het Bravis ziekenhuis, locatie Bergen op Zoom of op de Mytylschool, locatie Roosendaal. Dit wordt door de kinderrevalidatiearts bepaald.

Samenstelling van het team

Naast de kinderrevalidatiearts bestaat het team uit gespecialiseerde ergotherapeuten en waar nodig de orthopedisch instrumentmaker. Het vaste aanspreekpunt is de kinderrevalidatiearts.

Meer inhoudelijke informatie en tips zijn te lezen in onze folder expertiseteam arm en hand bij kinderen