Multiple sclerose

terug

Multiple sclerose (MS) is een aandoening van het centrale zenuwstelsel (de hersenen en het ruggenmerg), waarbij er op verschillende plekken ontstekingen kunnen ontstaan. Deze ontstekingen kunnen ervoor zorgen dat sommige lichaamsfuncties niet meer goed functioneren. Dit kan allerlei klachten veroorzaken, zoals problemen met het zien, het bewegen, het denken of met het praten. Vermoeidheid is tevens een veel voorkomende klacht bij mensen met MS.

Het Bravis ziekenhuis biedt multidisciplinaire revalidatie aan voor patiënten met MS. De revalidatie richt zich op het zo goed mogelijk kunnen functioneren met de klachten die voor komen bij MS. Hierbij staan uw revalidatiedoelen centraal. Samen met de revalidatiearts, het behandelteam en uw naasten wordt een behandelplan opgesteld. Afhankelijk van uw doelen en de problematiek stellen we een behandelteam samen bestaande uit verschillende disciplines die samen met u gaan werken aan uw persoonlijke revalidatiedoelen.

De behandeling kan zich bijvoorbeeld richten op het leren omgaan met de cognitieve problematiek (problemen met het denken), het verbeteren of onderhouden van de fysieke mogelijkheden, het leren omgaan met de vermoeidheid, mentale begeleiding van de patiënt en zijn of haar naasten en problemen met het spreken en/of de voeding.